Egy kis táncetikettTóth Ivett

“Nyomunk egyet, hö?” – Azért ennél kicsit bővebben érdemes tájékozódni a táncos illemszabályokról. Lássuk! :)
Néhány illemszabály talán egyértelműnek tűnhet, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy sok minden előfordul.

Buliban

Felkérni lehet kéznyújtással, kérdéssel (“Szabad?” stb.), összenézéssel, összemosolygással, a lényeg, hogy mindkét félnek egyértelmű és kellemes legyen.

Általában a férfi kéri fel a nőt, ám napjainkra sajnos ez kissé megváltozott. Egy buliban sokszor több a hölgy, főleg a nemzetközi eseményeken, tehát jóformán vadászni kell a férfi táncpartnert. Így alakult ki az a furcsa szokás, hogy a hölgyek kérik fel a férfiakat. Jó lenne a régi szép szokást visszahozni! Nem véletlenül volt az úgy… Hajrá fiúk!

Senki sem szeretne a parkett szélén petrezselymet árulni. Nagyon jó lenne, ha minden férfiú 2-3 számot táncolna néhány olyan lánnyal is, akikkel eddig még nem táncolt, vagy csak ritkán. Ha valakit nem kérnek fel, annak hamar elmegy a kedve a bulizástól és nem is lesz lehetősége úgy fejlődni. Akkor jó egy buli, ha sokan vannak és mindenki jól érzi magát. Segítsük ebben egymást, és támogassuk ezzel a közösség növekedését!

Felkérést nem illik visszautasítani. Kivételek:
Már másnak ígérted a táncot.
Szeretnél kicsit pihenni. Ez esetben nem ildomos mással elmenni ugyanarra a táncra. Mondd a felérőnek, hogy egy későbbi
számra szívesen táncolsz, és tényleg keresd meg, ha már kifújtad magad.
Ha mondjuk egy blues számra kérnek fel, és nem szeretnél egy ismeretlenhez odatapadni.
Ha a felkérő matt részegen lejt oda hozzád, vagy hasonló szalonképtelen dolog történik.

Ha az egyébként “rendes” felkérőt minden magyarázat nélkül visszautasítod, az nagyon rosszul fog neki esni, és nagy valószínűség szerint többet fel sem fog kérni. Lehetőség szerint ne bántsunk meg másokat, mindenki azért megy buliba, hogy jól érezze magát. Egyéb szempont, ha az előző nem lenne elég: képzeld el, hogy felkér egy kezdőbb partner, te pedig visszautasítod. Másfél év múlva mondjuk szuper táncos lesz és rád sem fog nézni… ne kockáztass! :)

Tánc közben ne tanítgassuk partnerünket. Nem magánórázni kért fel, hanem táncolni. Lehetőleg a saját táncunkkal és a partnerrel foglalkozzunk, ne nézelődjünk kifelé azon tűnődve, hogy milyen sört fogunk tánc után rendelni a bárban. Figyeljünk egymásra!

Ügyelj a higiéniára! Senki sem szeretne büdi partnerrel táncolni. Ha kell vigyél cserepólót a buliba/órára! Buli előtt nem árt fürdeni és tiszta ruhát venni. Egy egész nap hordott pólóba beleizzadni, az nagyon kellemetlen tud lenni. Ja a dezodort se felejtsétek el!

A tánc végén illik megköszönni a partnernek a táncot és a parkett szélére kísérni. Ha szeretnél még vele tovább táncolni, akkor még a parketten kérdezd meg, szabad e a következő számra is!